Bloog Wirtualna Polska
S 1 242 704 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj si | za堯 bloga
Kana ATOM Kana RSS
Kategorie

"Druga dal- nowe listy do Agnieszki Osieckiej"

pi徠ek, 30 marca 2012 15:30

 

”.. poza  jedn sin dal, druga dal” napisa豉 Agnieszka w piosence „ Nie spoczniemy, nim dojdziemy”. Za drug dal jest z pewno軼i trzecia i czwarta. Ka盥y ma tyle dali, na ile zas逝guje. Po pi皻nastu latach od 鄉ierci mojej Przyjació趾i dusi mnie w gardle, gdy s逝cham jej piosenek. Ca造 czas o niej my郵 i stwierdzam ponad wszelk w徠pliwo嗆, 瞠 by豉 najfajniejsz singielk- prekursork, poprzedniego stulecia. Mia豉 zawsze czas na zabaw, na poznawanie ludzi, na podró瞠, zmiany gustów i dla swoich bliskich osób, niekoniecznie spokrewnionych. Nie pope軟ia豉 plemiennego b喚du, który sprawia, 瞠 NASZE najlepsze. 疾 w豉sne dziecko jest milsze od najmilszego cudzego, 瞠 nasz pies mo瞠 sika na trawnik, bo nasz. 疾 jak obcy chory, to niech si nim kto zajmie, ale jak nasz chory jest chory, to trzeba poruszy niebo i ziemi. Mia豉 jednakowe serce do wszystkich przyjació i jednakowy jego brak, gdy co si psu這. Sp璠za造鄉y razem mnóstwo czasu i ci庵le pisa造鄉y do siebie listy, które wrzuca造鄉y na poczcie. Czasami pisa造鄉y do siebie pocztówki siedz帷 przy jednym stoliku w Krakowie, Sopocie, D瑿kach, a nawet w Nowym Jorku, nie pytaj帷 do kogo piszemy, a potem by豉 niespodzianka. Dotychczas listy s dla mnie bardzo wa積e, bo to s逝chanie w豉snych my郵i i ich filtrowanie. Przyja潯 polega, chyba najbardziej, na wzajemnym zachwycie i szacunku do tego co przyjaciel robi. Przyjmowa豉m Agnieszk z absolutnie wszystkimi wadami. Ona mnie te. Dwa lata po jej 鄉ierci zacz窸am pisa do niej listy, bo czego nie zd捫y豉m jej powiedzie. Ca造 czas odruchowo wybiera豉m jej numer dzwoni帷 do kogo innego. Ca造 czas jej co opowiadam i nic mnie nie obchodzi czy s造szy. O ile s造szy, to mi nied逝go powie. Do listów do陰czy豉m jej korespondencj do mnie i nasze wspólne zdj璚ia. Tak powsta豉 ksi捫ka „ Ostatni bal”, która mia豉 dwa pe軟e wydania  i ju znikn窸a. Pomys napisania drugiej ksi捫ki wzi掖 si st康, 瞠 tak jak Maryla Rodowicz znalaz豉m ostatnio, uznane za zaginione listy i pocztówki od Agnieszki. Mia豉m sporo listów do niej, z ostatniego roku i tak powsta豉- „Druga dal”, o naszej przyja幡i, z perspektywy 15 lat.

Napisa豉m Agnieszce o tym co si zdarzy這 w czasie, kiedy musia豉m da sobie rad bez niej. Bez nocnych telefonów, spacerów po Saskiej K瘼ie z piciem zdrowia 豉dnych domków, bez jej pozowania mi do portretów i czytania tekstów, które przynosi豉 do mojej pracowni, tu, po napisaniu. Napisa豉m jej o tym co to laptop i komórka. Co to mail i Internet i o tym, 瞠 ma wnuka Kubusia, a Agata jest doros豉 i wspaniale pisze. Mog sobie wymy郵a dla  Agnieszki ró積e 瘸rciki, bo du穎 tego by這 w naszej przyja幡i, ale najbardziej mi brak rozmów. By造 nieoczekiwane i skr璚a造 jak serpentyny w Alpach. Nigdy nie by這 wiadomo, gdzie wyl康ujemy i to nas najbardziej cieszy這. Przyja潯 poetki z malark jest jak t璚za, tyle, 瞠 ja t t璚z widz teraz solo, na burym, skapcania造m, jednoosobowym niebie.  Gada造鄉y i pisa造鄉y przez 17 lat, a ju 15 mówi do niej jak dziad do obrazu. Za dwa lata b璠zie pól, na pó. Na pociech ksi捫k zilustrowa豉m podobnie, do tego jak ilustrowa豉m jej teksty, czyli lekko, bez zad璚ia. Rysunki zabiera豉 i rozdawa豉. Cudem ocala這 sporo, ale s zamkni皻e w Muzeum Literatury, razem z orgina豉mi moich listów. Nied逝go do這輳 te, które znalaz豉m.

 

Tatar z indyka

Pier z indyka zmieli, sch這dzi, a potem doda, to co trzeba, do zwyk貫go tatara: ó速ko surowe, siekane grzybki marynowane, posiekany kwaszony ogórek i cebul  oraz rozgniecione sardynki. Wymiesza, posoli, popieprzy. Mo積a doda s這dkiej, mielonej papryki.

Idealne dla osób nie jedz帷ych czworonogów.

Ulubion przystawk Agnieszki by tatar z pol璠wicy wo這wej, bo nie by豉 wegeteriank.

 


oceń
4
6

Po francusku

sobota, 24 marca 2012 14:34

 

Zabrzmia這 obiecuj帷o, ale b璠zie raczej o jedzeniu i wygl康zie. Moja fascynacja Francj wynika z jej inno軼i od wszystkich krajów na 鈍iecie. Francuzi, mam w tym wypadku, na my郵i Pary瘸n s drobnej ko軼i, maj pod逝積e, szczup貫 twarze, 豉dne, g瘰te w這sy, 豉dne sylwetki i szyk. Co to jest trudno powiedzie, ale jest to co czego na pewno nie maj S這wianie. Na ci篹kiej wychowani kuchni, pod szarym k豉pciatym niebem, za piecem, w mro幡 zim obrastaj t逝szczem, rosn im zady i biusty. Twarz fafleje, tworz si bruzdy mi璠zy brwiami i bruzdy smutku ko這 ust. Zmarszczki na czole nie 鈍iadcz o intelektualnej surowo軼i, raczej s wyrazem niech皻nego zdumienia, na widok czego, czego nie znaj, co jest inne.  Lekkie ruchy uwa瘸my za pedalskie, u鄉iechy w這篡li鄉y do lamusa, ksi捫ki do pieca, a inno嗆 uwa瘸my za niewybaczaln wad. Dotyczy to przede wszystkim sposobu jedzenia, mog帷ego by przyczyn naszego wygl康u i permanentnego stresu. Jemy niezdrowo, t逝sto i nasza „piramida 篡wno軼i” stoi dok豉dnie do góry nogami. Najwi璚ej t逝szczów zwierz璚ych, w璕lowodanów i cukru, ma這 bia趾a ro郵innego i oliwy, jarzyny – dopust bo篡. Królow jest tak zwana bu豉 z mas貫m i czym, najlepiej kie豚as, lub szynk, popijana s這dk herbat. Na deser piwo, albo ciasto. Szyja grubieje, z wdzi瘯iem sk這ni gówki, nie sposób. Opona i ci捫a spo篡wcza uniemo磧iwiaj skr皻y tu這wia i lekki chód. Twarz, zwierciad這 duszy, pokazuje skrajne niezadowolenie ze wszystkiego, poza WxSNYMI dzie熤i i wnukami. Musz by nasze, bo nasze to dobre. Obce, cudze, okropne, bo zabiera Naszemu miejsce na 鈍iecie. Tu mnie troch znios這, bo nie znam francuskich bab, ani dziadków, a chcia豉m o francuskim sposobie na jedzenie i nie tycie.

Francuz na 郾iadanie, zwane „ ma造m 郾iadaniem”, je croissanta, albo kawa貫k bagietki z serem. Wypija czarn kaw z ekspresu i tyle. To pozwala mu przetrwa do 13. Wtedy ulice i biura pustoszej, zamykaj si sklepiki, a nawet supermarkety np. na Korsyce.

Francuzi maj lancz. Nie jest to drugie 郾iadanie. Jest to 3 daniowy obiad z winem i deserem, zagryzany bagietk. Przystawka spora, czasem ciep豉, potem zupa i drugie danie, zawsze kawa貫k mi瘰a, lub ryby i sa豉ta, jako danie odr瑿ne, po. Kawa i sery na koniec. Knajpy zamykaj si po 15, do wieczora. Pustynia! Poczym s w stanie pracowa do wieczora.

Kolacja najwcze郾iej o 20, ale ch皻nie pó幡iej. I to samo, z winem i bagietk. Pytanie brzmi. Jakim cudem s tacy szczupli, bez grama t逝szczu? Chyba wino  jarzyny w du篡ch ilo軼iach i sa豉ta pomagaj, bo jedz potworne ilo軼i mas豉 do wszystkiego i baranin . Ale my郵, 瞠 wa積e jest nie podjadanie miedzy posi趾ami. Nikt nie pomy郵i nawet o jakiej bule, lub hot dogu, pomi璠zy, s這dycze w z造m tonie. A mo瞠 pocieszmy si, 瞠 to genetyka? W czym by chodzi造 grube Pary瘸nki, skoro ubrania tylko do 40 numeru i to w sklepach dla puszystych? Ergo. Wi璚ej sa豉ty i lekkie, wytrawne wino do ka盥ego posi趾u. No, mo瞠 nie do 郾iadania.

 

Omlet z krewetkami

 

Jajka rozbi trzepaczk, doda pokrojony szczypior od dymki, posoli. Patelni posmarowa oliw, rozgrza i wla jajka. Sma篡 cienk warstw kilka minut. Nie przewraca. Odstawi na chwil.

Krewetki cocktailowe, przesma篡 na oliwie z czosnkiem, bardzo krótko. Doda ma貫 kawa趾i pomidorów i 鈍ie膨 posiekan bazyli. Dusi kilka minut. Wy這篡 na poówk omleta, przykry, drug Zdj望 delikatnie, 這patk. Posypa grubym pieprzem. Parmezan nie wykluczony.  

 

 


oceń
4
5

Chciane urodziny

sobota, 17 marca 2012 17:29

 

Coraz cz窷ciej moi przyjaciele wracaj do obchodzenia imienin. Nawet koledzy twierdz, 瞠 urodziny to w pewnym wieku nic przyjemnego. Faceci tez wariuj na punkcie wiecznej m這do軼i. Jak mo積a twierdzi, 瞠 celebrowanie dnia, w którym nasza m這da mama  przesz豉 przez m瘯 i  wyda豉 nas na 鈍iat, jest nieistotne? Moje urodziny wkrótce i bardzo mi przyjemnie. Urodzi豉m si w Zielonce na ulicy Szkolnej, przed terminem, na tyle, 瞠 nie mo積a by這 jecha do warszawskiego szpitala, wi璚 w domu. I mam w dowodzie Zielonk, zamiast stolicy. By za郾ie穎ny, mro幡y dzie. Tak wtedy bywa這. Dziadek udawa, 瞠 si nie rodz, cho mama ton窸a w wodach, ale w ko鎍u pobieg po s御iadk i razem mnie wyci庵n瘭i w ostatniej chwili i odwin瘭i p瘼owin, któr by豉m okr璚ona. Babcia by豉 u drugiej babci, a tata w wojsku, w Modlinie. Jak na dziewczynk wagowo wypad這 nie幢e 4.20 kg. D逝go嗆 70 cm. By這 to 30 marca, w Wielki Czwartek. G瑿a sina, w這sy kompletne i brwi. Zwiastowa這 to s這nic o gruzi雟kiej urodzie, a tu prosz bardzo tekst ten pisze blondynka, o brwiach delikatnych i nikczemnego wzrostu, tuszy normalnej. By豉m dzieckiem bardzo chcianym, bo w ca貫j rodzinie pierwsz dziewczynk. Dwa lata przedtem urodzi si mój stryjeczny brat, ale by ch這pcem. Podobno obchody po zielonkowskim incydencie trwa造 do wielkiego poniedzia趾u, cho wszyscy na mój widok mówili- O Jezu! W ko鎍u by造 安i皻a, wi璚 okrzyk na miejscu. Rodzice bardzo pi瘯ni. Mama zielonooka, filigranowa blondynka, ojciec  muskularny brunet, oko piwne. Zgrabni, o klasycznej przedwojennej urodzie, wi璚 zastanawiano si sk康 si wzi窸o takie paskudztwo. Podobno podoba豉m si tylko babci, a mama usi這wa豉 sugerowa, 瞠 mo瞠 mnie podmieniono i by豉 zmartwiona, 瞠 jednak nie. Tatu do teraz niezbyt zachwycony. Przede mn zdj璚ie rodzinne. Przed naszym przedwojennym domem. Mama i babcia trzymaj rado郾ie naburmuszone zawini徠ko, o dziwo ju do mnie, teraz, podobne.  Na mojej ulicy urodzi這 si tego dnia troje dzieci i razem chodzili鄉y do szko造 na rogu i bawili鄉y si  do dwunastego roku 篡cia. Potem, pomimo protestów wywieziono mnie do Warszawy, gdzie od pewnego czasu mieszkali rodzice. Wychowywali mnie zakochani dziadkowie, dzi瘯i nim teraz pisz, bo czytali mi bez przerwy, a to jedyna mo磧iwo嗆 nauczenia si j瞛yka.

Urodziny obchodz. Nie sk豉dam 瘸dnych obietnic, niczego nie planuj na nast瘼ny rok i pami皻am prawie ka盥e. Zawsze by豉m zadowolona i budzi豉m si nast瘼nego dnia obstawiona bukietami. Dwa razy, w urodziny mi si o鈍iadczono. Dwa razy wysz豉m wkrótce za m捫. Ciekawe jak b璠zie w tym roku?  Do czasu, kiedy mie軼i造 si 鈍ieczki, 鈍i皻owa豉m z tortem. Potem z ulg zarzuci豉m ten zwyczaj. Nie cierpi klasycznych tortów, wyj徠kiem jest pó porcji bezowego, ale nie z kremem kawowym W ogóle nie lubi kremu  i s這dyczy, na czele z czekolad. Moja Mama jest teraz moj córk. Ciekawe, czy w tym roku zauwa篡 moje urodziny, bo 篡je w swoim dziecinnym 鈍iecie.  Ten tekst jest dla niej, cho nic z naszego 篡cia nie pami皻a. Nawet tego, 瞠 mia豉 nadziej, 瞠 mnie podmieniono. 妃ia造鄉y si z tego przez lata, w ogóle 鄉ia造鄉y si bez przerwy. Taka rodzina. Dlatego urodziny obchodz i radz wszystkim. To najwa積iejszy dzie w roku, bez wzgl璠u na to, który raz.

 

Dietetyczne mielone z indyka

 

Mielony filet z indyka zmiesza z  ca造m jajkiem , posiekanymi 鈍ie篡mi pieczarkami pokrojon w kostk m這d cebulk. Doda soli i pieprzu Cayenne. Wymiesza dok豉dnie.

Wrzuca kulki do wrz帷ego bulionu warzywnego. Po 5 minutach wyjmowa delikatnie. Doskona貫 z sosem sojowym i gotowanymi szparagami z oliw i sezamem. Bardzo dobre z  w豉snor璚znie przetartym sosem pomidorowym z posiekan bazyli . Na zimno te dobre, wtedy z ogórkiem kwaszonym.

 


oceń
3
6

Pary

sobota, 10 marca 2012 15:25

 

 

S miasta, które dzia豉j jak balsam. Wysiada si z samolotu w jaki nieokre郵ony, metafizyczny zapach, Wszystko ja郾ieje, smutki opadaj jak gacie bez gumki i stajemy niby figurka z maski Rolls-Royca, albo Adam Ma造sz, wychyleni w stron przygody. Twierdz, 瞠 to jaka kosmiczna energia, jakie czakramy sprawiaj, 瞠 nagle, problemy przestaj mie znaczenie i poruszamy si z wi瘯sz energi i wra磧iwo軼i. Znam takie dwa miasta. Nowy Jork i Pary. Kiedy zapytano mnie w wywiadzie co bym zmieni豉 w swoim 篡ciu, odpowiedzia豉m, 瞠 urodzi豉bym si w Pary簑 w analogicznej sytuacji jak w Polsce i powtórzy豉 moje 篡cie jako Pary瘸nka. Podtrzymuj. Patrz na zachodz帷e szykownie s這鎍e z rysuj帷ym si konturem wie篡 Eiffela. Reanimuj nogi po 4 godzinnym spacerowaniu i bardzo si martwi, 瞠 ta chwila nie mo瞠 trwa wiecznie. Cho za godzin nies造chana kolacja. Gotuje przyjaciel ze szko造 鈔edniej, który ma 200 no篡 do wszystkiego. Mój wegetarianizm jest dla niego obraz, ale z 這skotem tnie jarzyny. S造sz, 瞠 potrafi, cho salon daleko.

Jest zwyczaj w Europie i Stanach, 瞠 osobiste gotowanie dla kogo jest oznak przyja幡i, bo jada si wy陰cznie w restauracjach. Jest to mo磧iwe, bo ceny s normalne, a wino tanie, równie w knajpie i to na obu pó趾ulach.  Po Pary簑 lubi chodzi sama z planem miasta, bo raczej si szwendam ni spaceruj. Zakupy te wol sama, bo kupuj d逝go i wszystko mierz. Oto skrócony opis najelegantszego miasta na 鈍iecie, w którym nawet dzieci mówi po francusku. Pary jest czysty i nie zatruty spalinami, cho metro jest okropne. Mnóstwo schodów i t逝my. Je寮zi si autobusami, których mnóstwo. Maj tak w御kie siedzenia, 瞠 nie wszyscy si mieszcz. Teoretycznie grubasy musz sta, ale ich nie ma. Przez 5 dni widzia豉m dwóch z nadwag. Pary jest szczup造. Ma這 wysokich  osób, nawet m這dzie篡.

W dobrych dzielnicach ubrania bardzo szykowne, raczej czarne. Na wystawach wiosna pomara鎍zowa i czerwona, a ulica- pogrzeb. W御kie spodnie, botki na koturnach, kozaczki na p豉skim. Zupe軟y brak platform i wysokich szpilek. Identycznie jak w nowym Jorku. Wyznacznikiem szyku s dodatki i makija, który udaje, 瞠 go nie ma, poza czerwonymi ustami. Wszyscy zwracaj si do mnie po francusku, co znaczy, 瞠 jest ok. Taksówek ma這 i bardzo drogie, a odleg這軼i ogromne. Samochodu Pary瘸nie nie maja, a jak maj, to na weekendy, bo nie sposób zaparkowa i korki.

Po francusku rozumiem, ale wol rozumie i mówi po angielsku. Tylko ja. Zapytany o drog kierowca autobusu powiedzia, 瞠 nie rozumie, dopiero jak zacz窸am duka odpowiedzia i pochwali moje wysi趾i. Nie znosz Amerykanów, cho na nich zarabiaj, tak jak na Japo鎍zykach, których t逝my. Wzruszaj帷e maluchy w markowych ubraniach, fotografuj z pasj harcerzy. Je si „ na mie軼ie” dwa razy dziennie. Od 12 do 15, a potem od 20 do 24. Niektóre restauracje w przerwie zamkni皻e. Stoliki si rezerwuje. W dobrych miejscach na miesi帷 wcze郾iej, ale i na pó roku. Jest kilka restauracji gdzie kucharze zarabiaj tyle co dyrektorzy banków. Na kucharzy  „si chodzi” i jest na co. Wczoraj by豉m w miejscu ko這 Panteonu, gdzie wchodzi si dzwoni帷 przez domofon i podaj帷 nazwisko rezerwuj帷ego. Kolejka na rok. Uda這 nam si wskoczy za kogo, kto zrezygnowa. Menu jednakowe dla wszystkich. Porcje komiczne, jak dla kotka. Senderens, na Madeleine zaprasza na futurystyczne kolacje, osoby po sutej kolacji.  Zupa- 100 gram,  rybna, z 這sosiem- 3 cm. sze軼ienne. Potem wielki talerz- 4 malutkie kopytka i balasek ratlerka, z siekanych grzybków le郾ych, danie gówne-  2  nó磬i kanarka w pionie a obok musik z bak豉瘸na o 鈔ednicy 5 cm, grubo嗆 1 centymetr,  z chyba jedn rodzynk zmielon na amen. Na deser gor帷y mus z gorzkiej czekolady, analogicznej co bak豉瘸n, wielko軼i. Wino dobre. Bardzo drogie. Rachunek bardzo interesuj帷y. Jest jeszcze Sens, ko這 Notre Dame, serwuj帷y dania japo雟kie, przet逝maczone na francuskie, porcje malutkie, bo po co je嗆 po這w, jak mo積a 10%, za tak sam cen?

S te cudowne bistra, gdzie si wszyscy znaj i kelnerzy proponuj menu, nie tak jak nasi, którzy twierdz, 瞠 nie jadaj w miejscu pracy, oraz ma貫 miejsca z pyszn kaw i nale郾ikami grubo軼i le郾ego duszka. Ko鎍z na chwil, bo musz i嗆 je嗆, przygotowan na moj cze嗆 kolacj, która nie mo瞠 czeka.

Po dwóch godzinach.

 

 Na kolacj by豉 zupa z kasztanów z truflami i odrobin 鄉ietany. Potem dorsz z sosem z szalotek, na duszonej cukinii. Na deser sery, szampan i truskawki. Porcje du瞠, a wszystko wspania貫.

 

Sos do ryby na parze, autor Claudiusz G.- matematyk

 

Szalotki ( nie cebul) posieka i dusi na ma郵e, bez 瘸dnych przypraw, pilnuj帷, 瞠by si nie zarumieni造. Doda dobrego bia貫go wina. Dusi do wyparowania wina. Do garnuszka stopniowo wk豉da, ubijaj帷 trzepaczk  ma貫 kawa趾i mas豉: Kostka na 4 szalotki, serio; Posoli i po這篡 na rybie. Je嗆 natychmiast. Sos nie nadaje si do podgrzewania. Jest cudowny, o niezwyk造m smaku.

 

Filet z bia貫j ryby, najlepiej dorsza, k豉dzie si na patelni z grubym dnem, bez podlania wod i t逝szczu.  Przykrywa i nie przek豉da na drug stron.  Trzyma si, na 鈔ednim ogniu 10 minut. Potem k豉dzie na ciep造 talerz. Sól na ko鎍u. Na to sos o konsystencji kremu. 

 

 


oceń
5
4

Savoir vivre

pi徠ek, 02 marca 2012 23:15

 

By kiedy w Przekroju k帷ik dobrego wychowania Jana Kamyczka, który prywatnie by kobiet. Ludzie pytali, a Kamyczek odpowiada. Pewnie pytania te sam wymy郵a.

Od kiedy znikn掖 ,ma這 kto wie czym kaczka wod pije. Podstawowe przejawy braku wychowania, to mi璠zy innymi. Nie odpisywanie na maile. Nie odpisywanie na smsy s逝瘺owe, albo z du篡m opó幡ieniem, nie potwierdzanie obecno軼i pomimo Napisu R.S.V. P, co po francusku, znaczy prosz odpowiedz. Niektóre filutki towarzyskie potwierdzaj, a nie przychodz. Jest odmiana zabieraj帷a na proszona kolacje, bez pytania, swoich  znajomych, albo potwory, które pi皻na軼ie minut przed przyj軼iem, pytaj, czy mog wpa嗆 z kole瘸nk w depresji, kuzynem po operacji prostaty, bo smutny, albo cudzoziemcem ze strefy obcoj瞛ycznej, ale nie anglosaskiej i rosyjskiej. Ma to wdzi瘯, bo siedzi sobie taki autyk i nie wie o czym mowa, a wszyscy be趾ocz jakie bzdury. By造鄉y kiedy z Agnieszk Osieck na kolacji z W這chem, ani be, ani me. Wszyscy uczyli go s這wa dupa. Diupa?!! Djupa?? Duppa?! Dopa?! Posinia z wysi趾u, bo nie mia smyka趾i do naszego cud j瞛yka, a na koniec pani domu spojrza豉 na ponur Agnieszk, bo ja si 鄉ia豉m i powiedzia豉- Oj Italiani, Italiani!! Zrozumia i bezradnie wyszczerzy k造 klepi帷 si po udach, a reszta za nim.

Oddzieln dzia趾 jest zachowanie si koedukacyjne na przyj璚iach. Agnieszka nazywa豉 to darmow wy瞠rk i zawsze pyta豉, gdzie jest ten pan, co nas zaprosi, a poza bocianimi hostessami nie by這 nikogo.  Na popremierowych bankietach s przewa積ie pary z d逝gim sta瞠m z kochankami mog, sfotografowa, a z tego domowa masakra. Towarzysz帷e 穎ny pilnuj m篹ów, którym wcinaj si w rozmow. Samotne kobiety po przej軼iach b陰kaj帷e si z winem od s逝pa, do s逝pa, bo niestety wszystkich facetów znaj z wzajemno軼i, a wszyscy czatuj na jedzenie. Na imprezie organizowanej ostatnio w BUWie na super kulturalnej imprezie, vipy prze豉zi造 przez barykad z 豉wek, chroni帷 catering, 瞠by nie by這 ba豉ganu w trakcie i brali sobie kieliszki z winem i kanapki. Znajomi z 穎nami ledwo k豉niali si kole瘸nkom i nie tylko. M篹czy幡i wyci庵ali pierwsi 豉p na powitanie, czyli wszystko odwrotnie. Nie wspomn o zawsze ponurych g帳rowiczowskich g瑿ach. Kiedy tak nie by這. Nie przyprowadza這 si dzieci, bez uprzedzenia, dzwoni這 si podzi瘯owa za kolacj, odwozi這 si dam do domu, a nie w najlepszym razie wo豉這 si jej taksówk.  K豉nia這 si  osobom, którym si by這 przedstawionym, cho熲y raz. Do teraz nie wiem jak si zachowa wobec ex m篹ów kole瘸nek z jakimi galeriankami, którzy wbijaj oczy w pod這g, cho przez 5 lat sp璠zali鄉y razem wakacje. Faceci zostawiaj swoje partnerki i id do kolegów. Dobrze je郵i im znajd miejsce siedz帷e. Ostatnio przyjaciel zatrzyma si chwile ko這 mnie. Nadlecia豉 穎na, któr znam 25 lat i zrobi豉 mu karczemn awantur, bo o niej zapomnia. Ale sobie przypomnia. To tylko malutkie chamstewka, bo na weekend nie chc straszy. By豉 kinder sztuba, a jest kinder niespodzianka, jak mawia bywalczyni Magda J.

 

Fasola z mas貫m

 

Niekoniecznie Jasia, namoczy na noc i gotowa 15 minut. Odcedzi. Do rondla w這篡 marchewk, cebul z wbitymi go寮zikami, li嗆 laurowy, tymianek, p璚zek natki pietruszki, zala zimn wod i dusi z fasol pod przykryciem, 2 godziny. W po這wie doda sól i pieprz.

Fasol odcedzi, wyj望 jarzyny i zala j御 roztopionym mas貫m.

 

Informacja mi豉

 

7 marca o godzinie 21,10  w 1 programie Polskiego Radia, b璠zie emitowana moja sztuka  „Ostatni bal”, o zmar貫j dok豉dnie 15 lat temu Agnieszce Osieckiej, z jej piosenkami.

W roli Agnieszki- Beata Tyszkiewicz, mnie gra Anna Romanowska. 如iewaj: Ewa B豉szczyk, Joanna Dark, Bella Olejnik i Magda Piotrowska. Przy fortepianie Bogdan Ho這wnia z sekcj jazzow. Premiera odby豉 si w Gdyni w 2003 roku.    

 


oceń
4
5

Zdj璚ia w galeriach.


poniedzia貫k, 22 maja 2017

Licznik odwiedzin:  3 550 976  

Kalendarz

« marzec »
pn wt cz pt sb nd
   01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Wyszukaj

Wpisz szukan fraz i kliknij Szukaj:

G這suj na bloog






zobacz wyniki

Subskrypcja

Wpisz sw鎩 adres e-mail aby otrzymywa info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 3550976

Lubi to